luni, 31 octombrie 2011

Despre respect

Nu as fi dorit sa comentez in niciun fel imaginile urmatoare, insa parca merita macar cateva cuvinte scrise aici despre cei care isi bat joc de munca noastra.
Trecand deunazi prin Sangeorgiu de Padure, am ramas siderat vazand modul barbar in care s-a intervenit la una din cladirile pe care le-am proiectat acum cativa ani buni impreuna cu colega mea arh. Anca Sardan.
Sunt de acord cu ideea ca o cladire trebuie sa fie vie, sa raspunda unor nevoi, iar cand acele nevoi se schimba, ea sa sufere modificari. Insa atunci cand acele modificari se petrec fara consultarea celor care au conceput acea cladire acest lucru devine deranjant. Iar atunci cand acestea se petrec asa cum vedeti mai jos, situatia devine chiar grotesca.
Cei care fac asemenea demersuri nu pot fi catalogati decat ca barbari. Indiferent de natie sau religie. Asteptam cu interes ziua in care oameni din acelasi aluat sa considere necesar sa corecteze privirea Giocondei cu niste ochelari, sa puna eventual niste sticle si ceva pahare de bere (evident din piatra) pe Masa Tacerii sau poate sa zugraveasca Biserica Neagra in alb... Imi cer scuze daca aceste comparatii par deplasate, poate ca si sunt insa intelegeti ce vreau sa spun.
Poate ca nu e un caz foarte revoltator pentru oameni in general. Poate ca se petrec astfel de actiuni si la alte lucrari, ale altor colegi. Insa cred ca aceasta "geniala" interventie este undeva in top, si cred ca ilustreaza din plin cat de jos a ajuns nivelul de cultura si de respect pentru actul arhitectural in aceasta tara.
Asa a fost proiectata...

...asa a fost executata...

...si asa arata in anul de gratie 2011!

Fara cuvinte.